onsdag 29. februar 2012

Dag 2 på Willowbank

Willowbanks: http://willowbankschool.co.nz. Igjen blir jeg veldig fascinert av at de har så gode systemer på alt. Elevene er bevisste på sin egen læring og lærerne har tilsynelatende veldig god kontroll på hvor langt elevene har kommet med sine mål. Skolene bruker nærmest ikke tradisjonelle lærebøker og hvertfall ikke klassesett med bøker i hvert fag. I stedet bruker de andre ressurser f.eks. på nettet (og mange av dem er fantastisk gode)  og så har de "kasse på kasse" med nivådelte oppgaver og småbøker som de henter hvis de har behov.  På høyre side er et skjema som de bruker når de skriver tekster.
En annen god ressurs er: http://www.sheenacameron.co.nz.  Skoledagen på Willowbank:
Starter kl. 09.00, slutter kl. 15.00. Tea-time en halvtime kl. 11.00. Lunsj kl.12.30-13.30

Mattetimen jeg var med i dag i 5.klasse startet med en to minutters test i addisjon. Alle hadde samme nummer på testen, men forskjellig nivå fra 2-6.

Og i dag kom det jamen i meg inn en liten kar fra en annen klasse som måtte sitte foran "min" klasse hele timen for å lære hvordan man oppfører seg.

Jeg avsluttet dagen med en halvtimes prat med rektor. En fantastisk dame med mange jern i ilden. Hun fortalte bl.a at skolen dro inn ca. 250.000 kr. hvert år på "fundraising" fra foreldre og næringsliv. Rektorene i nærområdet hadde månedlige møter hvor de diskuterte felles utviklingsprosjekter og felles strategier f.eks i forhold til media.

Da var siste skolebesøk gjort. Synes det var et helt riktig valg å være på alle de tre skolene en gang til. Skolene har vært litt forskjellig i stil, men metodikken og målet for elevene har vært det samme!

Programmet for i morgen: Auckland University for education. Oppsummering av turen fra turlederne og Mary Wilson.

tirsdag 28. februar 2012

Dag 2 på Wakaaranga

En flott ny dag med skolebesøk på Wakaaranga. Fantastisk moro å være her nede. Vi ble møtt av Margaret Warburton som er viserektor på Wakaaranga. Margaret har fingeren med i det meste på skolen. Hun hadde i tillegg bakt alt vi spiste i dag og til og med dyrket tomatene vi spiste...

Har hatt en lang prat med både Bret Jenkins (rektor) og Margaret i dag. Fint å få et lederperspektiv på skolen også og ikke bare trigge læreren i meg når jeg sitter i klasserommene. Mr Jenkins fortalte bl.a om en episode han hadde hatt i fjor hvor han satte ned foten da en ny elev (5 år) med sterk autisme skulle begynne på skolen. Etter en uke fant han ut at de ikke kunne ha henne på skolen fordi hun ble for krevende uten ekstra ressurser. Så han fortalte til foreldrene at hun ikke kunne gå på skolen fordi han også måtte tenke på de andre elevene og anbefalte foreldrene om å søke på en spesialskole. Dette ble det mye støy av fra ministry of education, men han fikk det som han ville... Han fortalte også om en god nettside med mange gode tips om autisme som de brukte mye. http://www.suelarkey.com.

Ellers er det igjen påfallende hvor mye de krever av og bruker foreldrene her nede. De brukes både som ekstraressurs i timer og som "veivakter" på morgen og ettermiddag. Fikk hørt litt mer inngående hvordan lærere jobber. De fleste lærere kommer senest kl. 07.30 på morgen og går hjem kl. 17- 17.30. De har "lov til" å gå hjem kl. 15, men de fleste gjør ferdig for og etterarbeid etter kl. 15. De har undervisning alle timer mellom 8.45 og 15 hver dag. En lærers arbeidsår er 40 uker.
Vi fikk en skikkelig god omvisning av en av "senior teacher", Shumba Govender. Vi fikk spurt masse om en lærers hverdag. hun var opprinnelig en inder fra Sør-Afrika, men hadde flyttet hit for 15 år siden. En fantastisk dame og en virkelig dedikert lærer! I 5.klasse var vi innom da de hadde refleksjon omkring en av de "5 key competensies"- den sosiale lærerplan som skulle gjennomsyre alt gjennom hele dagen (se bilde)

To ting til: 
1. På New Zealand er det ikke satt opp hvor mange timer hver enkelt fag skal i uka. De forholder seg kun til lærerplanmålene og legger opp undervisningen i forhold til det. Men de de jobber nærmest kun temabasert.
2. Når de er ferdig med et arbeid tar de ALLTID og gjennomgår om det er noe som kan gjøres annerledes og bedre til neste gang, slik at man hele tiden får en progresjon.

I morgen er det besøk på Willowbank. Håper å følge med en del på matteundervisningen der.

mandag 27. februar 2012

Egenvalgt kursdag

"Synd" med innekursdag når det er skyfri himmel når man våkner, men en flott dag ble det allikevel på Baverstock Oaks. først med Genee Crowley (assistent principal) om vurdering for læring (som vi holder på med i Sande..) og deretter Mary Wilson om "en organisasjon for suksess" om ledelse i skolen.

Vurdering for læring, mål: Elevene skal lære bedre og ikke minst skal lærerne bli bedre lærere.  På New Zealand følges hver enkelt elev opp med en egen mappe de har hvor  alle tester og tilbakemeldinger de har på fagene ligger. Denne byttes ut hvert år. Fokuset er hele tiden på at elevene skal være bevisste på hva de skal lære og hvilke mål de setter seg for hele tiden å bli bedre. Det var viktig for skolen at ingen lærere noen gang skulle gi seg hvis de ikke klarte å heve hver eneste elev. Fikk du det ikke til brukte du dine kollegaer eller ledelsen som samtalepartner for knekke læringskoden til eleven du sleit med. Alle som hadde framgang ble "feiret".

En organisasjon med suksess: 
En leder skal i følge Mary Wilson bruke 80-90% på ledelse og resten på administrasjon. Fokuset skal hele tiden være ansatte og elever. Tiden må ikke brukes til "events", men må planlegges i god tid. Som eksempel nevnte hun at hun begynte planleggingen av vårt besøk for et år siden, slik at hun kunne være fullt til stede uten å tenke planlegging når vi først kom. I prosessarbeid hvis man f.eks. skal utforme en ny visjon for skolen må det jobbes fram av de ansatte (og gjerne også elever) slik at det blir en del av hele skolen. Selvfølgelig må ledelsen ved en skole være med i starten av arbeidet, men hun mente ikke at hun skulle være med underveis for å komme med sine tanker...Så var det opp til henne som en god leder å følge opp det de ansatte hadde bestemt. Det var viktig for henne at alle måtte gå i samme retning, men ikke nødvendigvis slik at alle måtte kunne alt eller alle gjøre alt. Retningen var viktigst.
Mary Wilson hadde alle inne til en spesiell samtale hvert år som handlet om dine personlige mål. Hun coachet alle til å sette opp et personlig mål (som ikke behøvde være skole) som de skulle jobbe med. Kunne gå på røykeslutt, gå ned i vekt, bli bedre på IKT osv... Hun mente at hvis personen oppnådde personlige mål ville den også bli en bedre lærer.

Helga

Må ta med litt av helga selv om det ikke blir så pedagogisk alt sammen :-)


fredag ettermiddag var oppe i Sky Tower som rager 328 meter over bakken. Fantastisk utsikt over hele Auckland. Auckland området besto opprinnelig av 4 byer, men etterhvert som hver by utvidet seg ble alt til en by til slutt med 1,5 mill. innbyggere.


lørdag dro vi på en 40 minutters ferjetur ut til Waiheke island. En dag med sol, sommer, besøk på vingård og en liten strand i le for vinden helt for oss selv. En fantastisk, avslappende og turistisk dag. Fikk endelig tatt bilde av den lille rakker'n som lager høy lyd her nede også.

Søndag startet med tre timers busstur kl. 07.30 til Rotorua lenger sør på øya. På programmet sto besøk i en "termisk" maori landsby, Skyline og samoanske bad. Den maoriske landsbyen ligger på et tynt lag med jord, og har kort vei ned til magmaen slik som på Island, så de hadde varme kilder rundt omkring i hele landsbyen. Disse varme kildene kunne plutselig bryte fram hvor som helst under et hus eller midt i gata. Vi spiste mat som hadde blitt tilberedt i en av de varme kildene. Rundt oss var det en lukt av svovel (råtne egg..) konstant. Tormod og undertegnede ble med på scenen under en forestilling fra maoriene og fikk både strekt ut tunga og sperret opp øynene som en del av den tradisjonelle hakadansen. Så ble det en tur med heis opp til Skyline hvor vi kjørte plast-"olabiler" (av mangel på et bedre ord..) i rasende fart nedover baner i fjellsiden. Dagen i Rotorua ble avsluttet med samoansk bad hvor vi kunne velge basseng som holdt fra 39-42 grader. Deilig. En fantastisk dag var det!



fredag 24. februar 2012

Fredag

Fin refleksjonsøkt med Sandegjengen i formiddag. Hva vil vi med skolen i Sande? Hva ser jeg som rektor for meg at Galleberg skole skal bli enda bedre på? Hva skal vi ta med oss fra New Zealand? Vi har startet en god prosess på vurdering for læring i Sande. Hvordan skal vi inkorporere dette sammen med tanker fra New Zealand? Hvordan skal det vi står for og ønsker å stå for på Galleberg gjennomsyre alle elever, foreldre og ansatte? Hva er vi gode på nå? Hva kan vi bli bedre på? Hva vet vi fungerer? Hvordan skal hver elev bli opptatt av og bevisst på sin egen læring hver dag? Hvordan kan vi få ut maksimum potensiale til hver elev? Tør vi å vise oss mer fram? Burde skolen bli mer gjennomsiktig for egen praksis. Hvordan skal de ansatte (inkludert meg selv) få ut hele sitt potensiale? Hva bør man kreve av den enkelt ansatte for å jobbe i skolen? Hvordan får vi profesjonelle ansatte? Hva er kjennetegn på at man er profesjonell? Dette er bare noen av spørsmålene jeg har fått i hodet her nede. Skoleutvikling handler om bevegelse.


Kommenter gjerne hvis du har noen tanker du også... Hadde vært spennende...!

torsdag 23. februar 2012

Dag 2 på Baverstock Oaks

En regnfull dag med dag 2 besøk på Baverstock Oaks. Vi startet dagen med besøk på "learning support" Her jobbet det to damer som hele dagen fikk besøk av elever som hadde spesielle behov innen lesing eller skriving. De brukte mye veiledet lesing. Nedenfor her kan du se et bilde av "plakaten" de brukte for boka si...

Resten av dagen var jeg innom to 5.klasser. Spennende at de hele tiden bytter metoder for undervisningen. Allikevel registrerer jeg at det finnes både urolige elever og elever som ikke er så konsentrert her også. Men elevene her er mye mer reflektert når det gjelder sin egen læring. Lærerne er veldig fokusert på å hele tiden utvikle seg til en bedre lærer enten ved hjelp av hverandre eller ledelsen ved skolen. Skolen er veldig gjennomsiktig. Ingen kan "gjemme seg" bort å gjøre en dårlig jobb og allikevel jobbe ved skolen.

Mye læringsfokus. Alt handler om å lære. "Hva har du lært" "Lærer du noe av å sitte slik?" "Hvem i klassen synes du at du lærte noe fra nå...?" "Har du nådd målene dine?" Legger ved et refleksjonsskjema for termin 1 i matte og "norsk"
I morgen er det egen refleksjonsdag. Vi skal møtes i gjengen fra Sande for en oppdatering på hva vi har lært "so far"


onsdag 22. februar 2012

Willowbank

Ny flott dag med skolebesøk. Litt mer overskyet i dag og litt regn i løpet av dagen, men fortsatt godt og varmt

I dag har virkelig Ole Lukkøye kalt på meg. Merkelig at det noen dager kan bli skikkelig vanskelig å holde øynene oppe. Er nok ikke mye vant til å sitte å høre på foredrag på engelsk hele dager. Hadde ingenting å gjøre med programmet for i dag. Damene som ledet an var flinke!

Fokuset i dag har vært tilrettelagt undervisning og matematikk. Og igjen så mye godt materiell de får fra myndighetene i Wellington. Denne siden ble brukt som ressurs i regningsartene: http://www.nzmaths.co.nz.

Denne skolen brukte også video av sine egne lærere for å bli bedre som lærer!




Noen stikkord på skolene vi har sett:  
- Skolene har visjoner og mål for hva de ønsker å oppnå. Strategitenking
- Utstrakt foreldresamarbeid med mange plikter
- Stor tiltro til lærerne og store krav. Skal utvikle seg!
- Elevene er bevisste på egne mål
 - Mye stasjonsundervisning (lite trad. tavle)
-Klasserommene er små med posters overalt

Resten av uka har vi valgt hvilke skoler vi skal tilbake til. I tillegg til en seminardag på mandag. Jeg har valgt: Baverstock Oaks på torsdag. Vurdering for læring og ledelse på seminardagen mandag. Wakaaranga på tirsdag og Willowbank på onsdag.

tirsdag 21. februar 2012

En ny dag

I natt var det skikkelig regnvær. Det bøtta ned. På morgen var det allikevel lettskyet deilig vær. I dag var det besøk på Wakaaranga school http://www.wakaaranga.school.nz. Vi ble møtt av elever med flott maorisk sang  og dans. Hovedforedraget i dag har vært konsentrert rundt lærervurdering i tillegg til besøk i klasserommene.
På denne skolen blir alle lærere vurdert etter hver termin. De må selv drive egenvurdering i tillegg til at nærmeste leder gjør en vurdering om de har fulgt de standardene de har satt på skolen til hva en god lærer skal være. De kaller det en "appraisal" Lederne blir også selv vurdert av de ansatte. I klasserommene drev de mye stasjonsundervisning og noe nytt de hadde hatt i 1,5 år som kaltes for Kagan http://www.kaganonline.com. På fredagene hadde de en "assembly" hvor hver klasse hadde ansvaret for å vise fram noe for resten av skolen. Elevene selv måtte ta ansvar og styre dette alene



På New Zealand er det tre års lærerutdanning. Så har du to års læretid. Så begynner du som beginners teacher

Programmet for onsdag: Besøk på Willowbank school
-  Verdistyrt skole og matematikk

mandag 20. februar 2012

Første skoledag

Da var første skolebesøk over på Baverstock Oaks School. Rektor Mary Wilson møtte oss på morgen med tradisjonell maoridans ved elevene. Tilbakeholdne og "livredde"  nordmenn fikk også hilse på maorisk måte med nese mot nese. De første timene hadde rektor og ledelsen hvor vi fikk en gjennomgang av skolesystemet på New Zealand og hvordan skolen jobbet med lesing.

Skolesystemet på New Zealand er styrt fra Wellington. Der sendes alt som skal ut til skolene. Bl.a trykker de opp bøker i forhold til hva lærerplanen sier. Som en lærer sa det her nede: "They provide us with everything I need as a teacher".

Mrs Wilson (for det var ikke Mary her, nei...) fortalte bl.a om hvilke forventninger de hadde til foreldre. Hun startet alltid foreldremøter for nye barn med å fortelle om hvor ønsket barna deres var og at det var et stort ansvar å være forelder. Hun pleide også alltid å nevne at skolen har 9 % av tiden til et barn, mens foreldre råder over 91%. Derfor var det viktig at foreldrene var klar over hvilket ansvar de hadde som lærere for sine barn.

På slutten av dagen fikk vi først et møte med noen elever som forklarte hva de jobbet med og hvilke mål de hadde satt seg foran hver termin i hvert fag. Alle hadde sin egen mappe hvor de samlet sine resultater og sine mål for neste periode med lærers kommentarer. Så flinke elever! Og så opptatt av, og bevisst på, hva de måtte strekke seg mot! Turen til skolen ble avsluttet med en guidet tur av en knippe elever som viste oss rundt på hele skolen.

En flott første dag har det vært! www.baverstock.school.nz

Programmet  for tirsdag: Besøk på Wacaaranga school og rektor Brent Jenkin
1. Visjon og verdier
2. Lærervurdering og elevvurdering


søndag 19. februar 2012

Første kveld

Etter en lang 12 timers tur fra Bangkok til Auckland var det nydeliiiiig å sette bena på New Zealands jord med 25 grader og sol. Etter en liten tur på hotellet var det middag med gode lokale tapasretter og lokalt drikke. Mary Wilson som skal holde foredrag for oss i morgen var med sammen med sine to "høyrehender" Spennende å snakke direkte med ei dame som virkelig har blitt en guru i skoleutvikling også for Norge.

Jeg havnet også i en god meningsutveksling med Tom Rune og Grete (fra ringer i vann som legger opp turen) om skoleutvikling , hva som gjør en lærer god og hva som gjør en skole god.

Program for i morgen mandag:
Skolebesøk på Baverstock Oaks (skolen til Mary Wilson)
1. Skolesystemet  på New Zealand
2. Verdibasert ledelse
3. Lese og skriveopplæring

God natt :-) (Tidsforskjellen på New Zealand er akkurat motsatt av Norge )

Før avreise til Auckland i Bangkok

Hele gjengen fra Sande samlet (untatt undertegnede da...)

Bangkok

Deilig med et lite 8 timers avbrekk i Bangkok. Vi fikk tid til litt bassengtrening. Deilig med vann rundt hele kroppen etter en lang 11 timers tur fra Norge


Tormod i avslappende positur på hotellrommet i Bangkok

På flyet

Dette har jeg lært av lange flyturer:

1. Ta på de sexy svarte støttestrømpene før du går på flyet
2. Hvis du åpner luka for håndbagasje så trenger du ikke å skalle i den...
3. Hadde det vært egne mannefly hadde vi sluppet å installere toalett
 i disse
4. Hvis du trykker på fjernkontrollen til setet med bilde av en mann så kommer det faktisk en mann til deg...

fredag 17. februar 2012

Hei alle sammen. Da er turen med minibuss fra Sande rådhus over. Glimrende kjøring av Vidar Wang og utvalgte elever fra Sande ungdomsskole. Her har vi en fornøyd rektor fra Kjeldås skole som akkurat har nytt et godt måltid i den internasjonale avgangshallen.